Afvallen en krachttraining

Krachttraining is training met weerstand met het doel je kracht te verbeteren, spiermassa op te bouwen, je lichaam vorm en stevigheid te geven of om (sport)prestaties te verbeteren.

Meestal worden hiervoor een aantal sets van 2 tot 15 herhalingen gedaan, die lekker uitdagend kunnen zijn. Vaak wordt er gedacht dat er geen spiermassa ontwikkeld wordt bij minder dan 6 herhalingen, maar dat is niet bewezen. Het is belangrijk dat je jezelf uitdaagt met het juiste trainingsvolume. Onder trainingsvolume wordt verstaan: sets x herhalingen x intensiteit.

Spiermassa is de grootste verbruiker van calorieën, zowel bij lichaamsbeweging als in rust. Vooral als de spiermassa actief gebruikt wordt, en zich daarna weer herstelt en opbouwt, wordt ongemerkt extra energie gebruikt. Bovendien geven spieren je lichaam vorm. Het trainen van de buikspieren bijvoorbeeld, zal zeker niet helpen om vet op de buik te verbranden, maar geeft wél een slankere aanblik doordat meer spanning op de buikspieren een soort korseteffect geeft.

Bij het afvallen (lees: afbouwen van vet) is het dus goed om juist spiermassa op te bouwen. Het combineren van krachttraining met cardiovasculaire training zorgt voor een optimale lange en korte termijn verbranding. Je verbrandt namelijk met cardio op het korte termijn veel calorieën en bij krachttraining juist op langere termijn door meer spiermassa. Beide vormen van trainingen hebben een eigen trainingsadaptatie (hoe het lichaam zich aanpast) en hun eigen gezondheidsvoordelen voor het lichaam.

Wil jij graag starten met krachttraining en wil je graag weten hoe je het aan moet pakken? Neem dan contact met ons op!
BIJNA KLAAR 50%